sunnuntai 4. huhtikuuta 2010

Vinkkejä Onnin kasvattajalta ja taipparikurssilta

Tässäpä siis viikonlopun antia, joka ei varsinaisesti ole meille Onnin kans vielä ajankohtaista, mutta joka on parempi kirjoittaa muistiin mahdollista myöhempää tarvetta varten.

Mikäli koiralla on taipumus vaihtaa damia, jos esimerkiksi linjoja harjoitellessa koiralle on tarjolla useampi kuin yksi dami, on avustaja erittäin tarpeellinen. Eli avustaja seisoo damien vieressä, kun ohjaaja lähettää koiran linjalle/noutoon. Avustaja pyrkii estämään vaihdon eikä anna koiralla muuta vaihtoehtoa kuin palauttaa ohjaajalle se dami, jonka ensimmäisenä otti suuhunsa. Mikäli koira tiputtaa ensimmäisen damin ja on ottamassa tai ehtii ottaa jo toisen damin, avustaja äänenkäytöllä tahi muilla keinoin saa koiran tiputtamaan väärän damin. Tämän jälkeen koira ohjataan ottamaan oikea dami tai tarpeen tullen avustaja antaa koiralle oikean damin, minkä jälkeen damin palautus ohjaajalle tapahtuu normaalisti.

Taipparikurssilla vaihtamisongelman korjaamiseen/ ennaltaehkäisyyn annettiin sellainen vaihtoehto, jossa avustajaa ei tarvita. Eli ohjaaja tiputtelee useamman damin korkeintaan parin metrin päähän itsestään. Tämän jälkeen koiran annetaan noutaa dami ja ohjaaja itse pitää huolen, että koira ei vaihda.

Hieman vaativampiin linjaharjoituksiin saatiin myös kasvattajalta vinkkejä ja ohjeita. Ensinnäkin, jos samalla linjalla on useampia dameja peräkkäin, koira ohjaataan aina ensin lähimmälle damille. Koiraa ei saa koskaan ohjata riistan yli.

Mikäli linja/ohjausharjoituksissa koira pysäytetään linjalla ja ohjataan esimerkiksi tästä sivulle, kannattaa harjoitus kuitenkin aina lopettaa niin, että koira saa juosta koko pitkän linjan ilman pysäytyksiä. Tavoitteena on siis säilyttää pitkät ja vahvat linjat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti