lauantai 3. huhtikuuta 2010

Lyra, Vega ja Lansu kyläilemässä 28.3.

Sunnuntaina 28.3. saatiin harvinaisia vieraita Somerniemeltä :) Varsinkin Onni oli odottanut vieraita koko loppuviikon. Anna, Timo ja koirat tuli käymään Hailuodossa Onnia katsomassa ja samalla vähän reenattiin veljesten kans. Se olikin ihan ensimmäinen "ryhmä"reeni Onnille ja minulle. Sankan lumisateen jäljiltä Janne oli aamulla traktorin kans käynyt aukomassa meidän reenipaikkaa, joten päästiin sinne kokeilemaan vähän linjoja.

Onni toimi tosi mukavasti yleisöstä ja Lansun läsnäolosta huolimatta. Ensin käytiin koirien kans viemässä dameja kolmeen eri paikkaan, jolloin lähetyspaikalta saatiin tehtyä linjoja kolmeen eri suuntaan. Aluksi käytiin viemässä koirien kans damit suorien päähän. Motivoinnin ajaksi koirat käskettiin istumaan ja otettiin remmi pois kaulasta. Heiteltiin muutama dami, kytkettiin koirat ja palattiin lähetyspaikkaan.

Ihan aluksi huomasi, että sivulla kulkemista meidän pitää reenata (ainakin muiden harjoitusten ohessa) paljon lisää. Vaikka Onni kulkeekin suht nätisti sivulla, niin aina välillä sen kuono harhautuu ihan omiin nuuskutteluihin ja välillä koko koira lähtee edistämään.

Eteen lähdöt ja linjat Onnilta sujui ihan mukavasti, mutta palautusvauhti ei haittaisi vaikka olisi vielä ripeämpi. Elikkä varsinkin, jos Onni palautukseen lähtiessään epäröi ja miettii, että menikö kaikki ihan oikein, niin minun pitää innostua ja riemastua ja kannustaa Onnia reippaasti.

Ja sitten on tämä meidän häpeäpilkku eli lähihakupillitys. Me ei olla harjoiteltu Onnin kans sitä oikeastaan ollenkaan ja ensimmäinen harjoitus pari viikkoa sitten oli turhan vaikea. Joku mutteri minun päässä oli ilmeisesti hirttänyt kiinni, kun en ollut ajatellut, että lähihakupillityksen voi yhdistää damin ottamis/etsimishetkeen ihan normaaleissa linjaharjoituksissa. No nyt kasvattajien hyvien neuvojen ansiosta tämäkin asia selvisi minulle :)

Pari kertaa harjoiteltiin myös taaksepäin lähetystä. Tässäkin asiassa sain paljon hyviä neuvoja siitä, kuinka oikealla ja vasemmalla kädellä taaksepäin lähetykset voi koiralle opettaa. Onnille taaksepäin lähetykset ovat jokseenkin tuttuja, mutta oikean tai vasemman käden käyttöön en ollut aiemmin kiinnittänyt hirveästi huomiota. Tarkoituksenahan olisi siis se, että koira kääntyisi ohjaavan käden puoleisen kyljen kautta taakselähtöön, jolloin koiraa voi suunnata halutulla tavalla. Alussa kannattaa tarkastella istuuko koira vinossa. Jos koira istuu esim. vasemmalle päin vinosti niin kannattaa lähettää vasemmalla kädellä, jolloin koira jo luonnostaan kierähtää vasemman kyljen kautta lähtöön. Eräs tapa on myös se, että istuttaa koiran linjalla esim. lumipenkan viereen siten, että sen on ainoastaan toisen kyljen kautta helppo kierähtää taaksepäin.

Damin oikean kanto-otteen harjoitteluun saatiin myös vinkkejä. Onni nimittäin ottaa helposti damin toisesta päästä kiinni, jos dami on lumessa. Eli käsketään koira istumaan, annetaan sille dami suuhun siten, että koira ottaa siitä keskeltä kiinni, kehutaan, kävellään muutaman metrin päähän koirasta, pyydetään koira luokse, kehutaan ja otetaan dami ihan normaalisti. Ihan simppeli harjoitus siis tämäkin :)

Anna myös totesi, että Onnin luovutus tapahtuu sen verran hyvin ja rauhallisesti, että minä voisin ottaa damin Onnilta nopeammin heti palautuksen jälkeen.

Hirveästi saatiin taas uusia ideoita. Erittäin mukavaa oli se, että saatiin vähän tilannekatsausta siitä, missä ollaan Onnin kans menossa ja miten jatkaa eteenpäin. Kaiken lisäksi Lansun näkeminen ihan livenä oli hauskaa, sai vähän vertailla veljeksien olemusta ja ulkonäköä :)

(Tekstin kuvat Päivi Kuusisto)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti