sunnuntai 4. huhtikuuta 2010

Kestorusakko ja ensimmäinen jälkiharjoitus

Kelit on lauhtunut niin kovasti, että tänään piti keksiä käyttöä varastossa roikkuneelle rusakolle ennen, kuin se menee pilalle. Varastoon rusakko oli jäänyt, koska Janne oli räjäyttänyt sen syömäkelvottomaksi. Pakastin on ääriään myöten täynnä, joten sinnekään sitä ei voinut laittaa. Päätettiin siis vetää Onnille ensimmäinen jälki (n. 70 - 80m). Onneksi tuosta piha-alueelta on sulannut lumet paikoitellen kokonaan, niin ei tarvinut ihan hankeen vetää jälkeä. En viitsinyt jättää jäljen päähän vettynyttä ja nuhjaantunutta rusakkoa, joten tein valmiiksi kestorusakon.

Kestorusakon teko-ohje :)

1. Metsästä rusakko
2. Riiputa ja nylje rusakko siten, että saat koko nahan talteen, lihoista voi keittää vaikka kastikkeen
3. Venytä nahka paksun pahvin päälle kuivumaan (neuloilla tai nauloilla voi kiinnittää nahan reunoistaan pahviin)
4. Leikkaa nahka keskeltä poikki ja kääri nahkakappale damin ympärille
5. Solmi nahka villalangalla tiukasti damin ympärille kiinni esim. siansorkka-solmuilla


Jäljen päähän siis jätin kestorusakon ja poistuin tietä pitkin paikalta. Hain Onnin ja päästin sen jäljelle etsi-käskyllä. Onni lähti juoksemaan suoraan eikä huomannut parin metrin päässä olevaa jäljen alkupäätä (syy oli jäljen vetäjässä, koska jälki oli osittain vesilammikossa ja tuuli taisi tuoda jäljen hajut hieman kauempaa). Lopulta Onni juoksi suoraan jälkeen pahki ja pysähtyi kuin seinään. Sitten se lähti muutamien kehujen saattelemana nokka maassa tuksuttamaan kohti jäljen päätä. Saalis löytyi ja Onni tuli tohkeissaan kestorusakko suussa takaisin. Ja koira, emäntä sekä kameran takana oleva isäntä olivat erittäin tyytyväisiä :)

Seuraavana päivänä harjoiteltiin rusakon jälkeä kahteen otteeseen, minkä jälkeen rusakko pääsi haudan lepoon. Ensimmäinen jälki ei ollut täysin onnistunut, koska päästin Onnin jäljelle jäljen suuntaisesti, mutta joka tapauksessa Onni palasi saalis suussa. Iltapäivällä vedettiin vielä yksi jälki, joka meni sulalla maalla ja hangella. Tämä harjoitus onnistui jo ihan mukavasti (siis jälki oli vedetty suht järkevästi). Onni lähti hyvin seuraamaan jälkeä, mutta puolessa välissä tuli pieni hukka. Ohjaajan tuntiessa jo hetkellistä epätoivoa koira kuitenkin teki loistavaa työtä. Hukan kohdalla se lähti tekemään pientä ympyrää hieman laajentaen, kunnes törmäsi taas jälkeen. Tämän jälkeen loppu meni kuin elokuvissa ja Onni löysi kestorusakon pellonreunasta. Vaikka jäljellä ei ollut mittaa kovin hirveästi, sai Onni tehdä silti sopivasti töitä sen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti