perjantai 18. kesäkuuta 2010

Viikko 24: Linjat ja markkeeraukset

Maanantaina markkeerausreeneissä huomattiin, että Onni ei malttanut jäädä katsomaan damin putoamispaikkaa (ongelmaa oli havaittavissa jo edellisen viikon sunnuntain vesimarkkeerauksissa). Nokka kyllä osoitti oikeaan suuntaan mutta silmät vilkuilivat mihin sattuu. Asia pisti vähän mietteliääksi, koska Onni on aiemmin ollut suhteellisen hyvä lukitsemaan katseen putoamispaikkaan. Ainoa selitys (mikä keksittiin) äkilliseen muutokseen saattaa olla walk up, jota harjoiteltiin pentuetapaamisessa. Nuoren koiran pää taisi mennä walk upissa hieman sekaisin, kun joka puolella paukkui ja dameja lenteli vähän sieltä sun täältä. Onnilla saattoi ehkä jäädä päälle se, että vaikka yksi dami lensi ja kohta pääsee sen mahdollisesti hakemaan, niin kuitenkin pitää olla vähän varppeillaan, jos vaikka jostain lentää lisää dameja. Oli niin tai näin niin ajateltiin siis tämä viikko harjoitella ihan perus asioita. Eteen lähetyksiä/ linjoja ja ykkösmarkkeerauksia (kohtuullisen helpossa maastossa).

Linjaharjoituksia tehtiin pellolla, jossa hyvänä maamerkkinä/muistipaikkana oli pelto-ojan reunassa kasvava yksinäinen koivu. Pidempiä linjoja (n. 80-90m) käytiin juoksemassa vanhalla metsäautotien pohjalla. Harjoitusket olivat lyhytkestoisia, noin kolme tai neljä suoritusta (esim. linjaa) yhdessä harjoituksessa. Perjantaina tehtiin yksi linjaharjoitus, jossa dameja vietiin kahteen muistipaikkaan.

Vietiin Onnin kans damit ensin kuusiaidan päätyyn, palattiin lähetyspaikalle ja lähetin saman tien Onnin linjalle. Sitten vietiin damit koivun juurelle ja taas lähetys linjalle. Tämän jälkeen lähetin Onnin vielä linjalle kuusiaidan päätyyn ja koivulle. Tehtävä onnistui ihan mukavasti ja Onni malttoi jo paremmin keskittyä suunnan katsomiseen ilma turhaa vilkuilemista. Parin palautuksen jälkeen Onni sai palkaksi paukkunoudon. Lauantaina tehtiin samanlainen harjoitus, mutta vietiin ensin damit kumpaankin muistipaikkaan, minkä jälkeen pari lähetystä vuorotellen kumpaankin suuntaan.

Ykkösarkkeerauksia harjoiteltiin alkuviikosta pellolla. Loppuviikolla käytiin hiekkakankaalla reenaamassa. Maastossa oli sopivasti kumpareita ja muutamia puita, jolloin markkeerauksista ei tullu liian helppoja, mutta ei liian vaikeitakaan. Ideana hiekkakankaalla harjoittelussa oli se, että Onni muistais käyttää myös silmiänsä hakemiseen, jos dami ei ole juuri sen neliömetrin sisällä, jossa Onni sen luulee olevan. Onnilla on ollut taipumusta käyttää tällaisissa tilanteissa ainoastaan nenäänsä eikä se silloin välttämättä laajenna hakua riittävästi. Hiekalla damia on turha hakea pikkupläntiltä, jos ei sitä siinä kerta näy. Harjoitus onnistui ihan mukavasti suunnitelmien mukaan.
Reenien jälkeen käyttiin vähän loppuverryttelemässä :)

Sununtaina aamupäivällä käytiin yhdellä rantaniityllä harjoittelemassa eteenohjausta ja markkeerauksia siipidameilla. Ensin yksi sokkolähetys linjalle kohti niityn keskellä olevaa pientä latoa (linjan pituus n. 30-35m), sitten markkeeraus vesirajassa olevaan kaislikkoon. Tämän jälkeen uusi eteenlähetys (linjan pituus n. 50 m) ja lopuksi markkeeraus veteen (dami ei kylläkään lentänyt uimasyvvyydelle). Ensimmäinen sokkolähetys meni tosi hyvin ja Onni lähti eteen itsevarmana ja hyvällä innolla. Markkeerauskessa Onni joutui tekemään vähän töitä kaislikossa, markkeerasi kyllä aika hyvin, joten dami piti vain kaivaa ylös kaislikosta. Kaikenkaikkiaan harjoitus meni hyvin.

Illalla käytiin tekemässä vielä yksi haku, koska siivet oli jo valmiiksi sulana ja koska kyseessä taitaa olla Onnin lempilaji :) Hakualueen koko oli noin 70*70m ja Onni haki kuusi (6/9) siipidamia suurinpiirtein kuudessa minuutissa. Hakuaikaa kuluu toki myös hieman siinä, että otan koiran aina palautuksen ja luovutuksen jälkeen rauhassa sivulle ennen uutta hakuun lähetystä.
Lähetyspaikka oli tiheän koivikon/pajukon sisällä hirvien kulkureitillä. Hakualueella oli kuitenkin myös sekä harvaa, että tiheää kaislikkoa, jossa pohja oli vetinen. Pari damia oli metsikössä, pari heinikossa/harvassa rytikössä ja loput damit oli heitetty tiehämpään rytikköön. Onni teki hyvää itsenäistä työtä myös kaislikossa vaikka minkäänlaista näköyhteyttä ohjaajaan ei ollut (koska ohjaaja seisoi metsikössä).

Viikon harjoitukset ovat selvästikin palauttaneet/parantaneet Onnin itseluottamusta ja keskittymistä mm. markkeerauksissa. Maanantaina onkin sitten vapaapäivä :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti