torstai 3. kesäkuuta 2010

Viikko 22: Hakua ja vesinoutoja

Onnin viikon mittainen loma siis loppui keskiviikkona taipparitreeneihin. Ohjelmassa oli veneestä heitetyn lokin noutamista sekä hakutehtävä (variksilla). Taas saatiin muutamia hyviä vinkkejä lisää. Lokin noutaminen meni muuten mallikkaasti, mutta vedestä noustua Onni tuli hieman hitaasti luokse. Syynä tähän on ehkä se, että olen yleensä ottanut lokin nopeasti vastaan, ettei Onni ehdi ravistella. Toisella kerralla otin ensin koiran vastaan (ja sitten vasta lokin) ja annoin luovutuksen jälkeen palkaksi vielä lokin takaisin Onnille (tätäkin ollaan kyllä "kuiva"harjoituksissa tehty, mutta vesijutuista se on jäänyt unholaan). Joka tapauksessa Onni ehti ravistella kahteen otteeseen lokki suussa, koska en heti ottanut sitä pois. Neuvoksi saatiin, että kun koira tulee vedestä ja on ehkä alkamassa ravistella, niin kannattaa laittaa käsi koiran pään tai selän päälle, jolloin ravistelu lakkaa (samalla voi myös kieltää koiraa ravistelemasta).

Haku meni muuten ihan ok, mutta aluksi Onni jäi nuuskuttamaan jotain mätästä niin pitkäksi aikaa, että jouduin kutsumaan sen pois ja lähettämään uudelleen hakuun. Hakutehtäviin saatiin vinkiksi, että kannattaa alkaa lisätä haasteita maastonvaihteluiden muodossa. Kaislikkoa, suota, ojia, polkuja, tiheikkojä jne.

Kotimatkalla jouduttiin odottamaan lauttaa niin kauan, että pistäydyttiin pienellä vesiroopilla tekemässä pari vesinoutoa damilla. Otin heti käyttöön taiparitreeneissä saadut neuvot. Ensinnäkään en lähettänyt koiraa vesirajasta vaan hieman kauempaa kuivalta maalta. Vauhtia näytti koiralla olevan aivan hirveästi, se syöksyi veteen (ranta oli äkkijyrkkä) ja tuli samanlaisella tohinalla takaisinkin. Kun koira tuli luokse, laskin käden rauhallisesti selän päälle ja kehuin kovasti. Tällä tavalla luovutus tapahtui rauhallisesti ja Onni ravisteli vasta sen jälkeen (yritin myös ehtiä antaa ravista-käskyn :) ).

Torstaina tehtiin hakuharjoitus hieman haastavammassa maastossa. Hakualue oli koivikossa, jossa kasvoi katajaa ja koivuntaimia välillä melko tiheässäkin. Koska riistaa meillä ei ole tuhlattavaski asti, vein tällä kertaa haettavaksi kaksi kestorusakkoa sekä dameja, joihin olin jesarilla laittanut kiinni hanhen, sorsan tai tavin siiven. Toki haun olis voinut tehdä pelkillä dameillakin, mutta koska haastetta oli jo muuten lisätty, niin ajattelin helpottaa hieman vahvemman hajuisilla dameilla. Vauhtia Onnilla näytti olevan kovastikin ja se haki melko nopeasti kuusi siipi/rusakkodamia yhdeksästä, minkä jälkeen lopetettiin harjoitus varsin tyytyväisinä. Totesin kuitenkin, että ainakin ojien ylitystä hakualueella pitää vielä reenata (kuten ehkä kuvasta näkyy).


Iltaulkoilun yhteydessä kävin järven rannalla pari kertaa heittämässä Onnille sotkaa. Sotka näytti olevan Onnin mieleen, ehkä vähän liikaakin, kun aluksi oli kierrokset melko korkealla.

(Pitää ilmeisesti pyytää joulupukilta piirtopöytä lahjaksi, kun paintilla tahtoo kuvista tulla vähän kökköjä :) )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti