torstai 15. kesäkuuta 2017

NOME-B AVO Pudasjärvi 11.6.2017

Lopulta koepäivä jälleen koitti, aivan liian pian. Ei voi kuin ihmetellä kuinka huonot hermot on ihmispololle suotu, tai ainakin aivan massiivinen kyky jännittää. Aamun kruunasi mahtava nenäverenvuoto ja ainoastaan kissan reflekseillä aamumurot säilyivät ryöpystä syömäkelpoisina. Niinpä lauttaa kohti ajettaessa päässä soi Nikke Ankaran Ettei nyt vaan sattuis mitään.

Koepaikalle kuitenkin selvittiin ilman muita suurempia katastrofeja ja koekin vaikutti oikein kivalta. Parikoe alkoi kahdella maaohjauksella, minkä jälkeen siirryttiin tuplamarkkeeraukselle. Markkeerauksen suorittanut koira teki heti perään myös vesiohjauksen. Koe päättyi hakutehtävään.

Into suoritti helposti maaohjaukset ja suoriutui markkeerauksestakin itsenäisesti. Vesiohjauksesta tuli pienimuotoinen näytös, kun emännän antama vasen suunta oli Intolle vasta viimeinen oljenkorsi. Pilliä Into kyllä kuunteli hienosti ja luoksetuloa, mutta vasemmalle ohjattaessa kurvasi aina maa-alueelle omille teilleen. Itse ohjauksen kannalta ohjaaja voi kyllä katsella itseään hieman peilistä, mutta toisaalta ongelmat ilmenivät juuri sillä osa-alueella, jossa niitä suurimmalla todennäköisyydellä odotinkin. Eli vesiohjauksia olisi pitänyt ehtiä reenata, mutta äärimmäisen lyhyt kevät ei oikein venynyt siihen tarpeeseen. Tyytyväinen olen itseeni kuitenkin siinä, että pysyin rauhallisena enkä luovuttanut. Lopulta otin Inton vielä viimeisen kerran selvästi lähemmäs ja siitä sain ohjattua sen veteen ja lopulta veden kautta riistalle.

Haku sujui hyvin Intomaiseen tyyliin vauhdilla ja laajasti. Inton suurin intohimo on juurikin haku, tai ainakin siltä se tässä kehitysvaiheessa näyttää. Ja sitten vielä koiran käsittämätön passissa olo. Naamioverkon takana odotellessa Into kävi jälleen omaehtoisesti maate. Eli rauhassa, mutta silti valppaana. Toki passityöskentelyä on meidän jahdeissa harjoiteltu roppakaupalla ja tässäkin tämä kultakimpale yleensä loistaa.

Summasummarum. On suorastaan sydäntä riipaisevaa nähdä, kuinka koiralla on kaikki palikat kasassa ja huippujahtikoiran ominaisuudet. Vielä kun emäntä oppisi paremmaksi kouluttajaksi ja ohjaajaksi. Niin ja se tajuton jänitys ei kuulemma näy lainkaan ulospäin koetilanteessa ja toisaalta itse koen, että melkein liiallinen oma viritystila saa ajan hidastumaan. Vielä kun oppisi ottamaan tästäkin ominaisuudesta kaiken hyödyn irti.

Koeselostus

Haku
Laaja ja hyvävauhtinen haku, kattaa koko alueen tehokkaasti.

Ohjattavuus
Maalla hyvä, vedessä ohjattavuus ei riittävä, riista saadaan kuitenkin talteen.

Paikallistamiskyky
Ensimmäinen suoraan, toinen hieman kaarrellen.

Riistan käsittely
Hyvä

Passityöskentely
Rauhallinen

Yleisvaikutelma
Tehokas työskentelijä, joka suorittaa erinomaista hakutyötä. Maaohjaukset hyvät. Puutteet vesiohjauksessa alentavat palkintosijaa.

AVO2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti